26 Mart 2013 Salı

Anlatımlı Tığ işi örgü babet patik yapılışı



Örgü babetlerinizi çok severek ve beğenerek örüp giyeceksiniz hanımlar… Çok şirinler değil mi? Yapılışı da çok kolay. Henüz denemedim ama hemen, örüp giymek istiyorum. Bu kış evlerde örgü babet modası başlayacak gibi görünüyor.

Tığ işi babet yapımına geçmeden önce, ölçüleri ile ilgili bilgilerimizi paylaşalım isterseniz. 36-37 zincir ile başladığımızda, 35-36 numara ayağa uygun babet örebiliriz. Ayak numaranıza ve ayak yapınıza göre zincir sayısını arttırıp azaltarak babetlerinizi örmeniz mümkün…

Malzemeler : 5 numara tığ ve uygun kalınlıkta ve renkte ip.

Yapılışı : 37 zincir çekerek babetlerimizi yapmaya başlıyoruz. Tığımızın üzerine bir kez ip dolayarak, önce köşelere 2 kez batıp, 37 zincirin etrafını batıp çıkarak yani dolgu ile dolanıyoruz. Bu işlemi 4 tur dönerek tabanımızı tamamlıyoruz.

5. sıraya başlarken 30-31 tane dolgu yapıp, son ördüğümüz trabzanın üzerine bir zincir çekerek, yükseklik sağlıyoruz ve ayağın ön geniş kızmını oluşturmş oluyoruz. Buradaki 10-15 trabzanı da ip atıp iki kerede çekerek tam genişliği sağlamış oluyoruz. Böylece taban tamamlanmış oluyor.